Ik ben werkelijk een erkende miljardair! Ik ben werkelijk een erkende miljardair!
Dagelijks, aan het einde van de beursdag in New York, publiceert de Amerikaanse uitgever een lijst van de 500 rijkste mensen ter wereld. Natuurlijk... Ik ben werkelijk een erkende miljardair!

Dagelijks, aan het einde van de beursdag in New York, publiceert de Amerikaanse uitgever een lijst van de 500 rijkste mensen ter wereld. Natuurlijk vinden we in deze lijst hele bekende namen zoals, Bill Gates, Mark Zuckerberg en ook Charlene de Carvalho-Heineken. Deze dynamische index van persoonlijke rijkdom wordt samengesteld op basis van de veranderingen in de markt, de economie en het bereikte inkomen. Een interessante lijst met namen die je rustig een briefje kan sturen als je een sponsor zoekt om eens een maandje wat ruimer te leven!

De lijst:

Het typische aan deze Bloomberg index met miljardairs is dat deze lijst een afspiegeling geeft van de huidige wereldeconomie. Zo vindt je veel miljardairs die actieve ondernemers zijn op het gebied van technologie. Twee andere segmenten die goed vertegenwoordigd zijn in deze index is de onroerend goed handel en de markt voor detail- en groothandel. Op het gebied van geografie is de Verenigde Staten natuurlijk uitermate sterk vertegenwoordigd. Hierbij tref je authentieke Amerikanen maar ook een groot aantal mensen die hun domicilie in de Verenigde Staten hebben gekozen. Zo zal je in de top 10 van deze index zeven Amerikanen, 2 Europeanen en een Mexicaan aantreffen. Het zal natuurlijk ook geen verassing zijn als het aantal miljardairs uit Azië en Rusland sterk groeit.

De top 5:

Al jarenlang wordt de lijst aangevoerd door Bill Gates, één van de medeoprichters van het bedrijf Microsoft. Ondanks dat Billy slechts 2 procent van de aandelen van Microsoft bezit is hij goed voor een vermogen van 79.98 miljard Euro. De tweede plaats in deze lijst wordt ingenomen door de oprichter en de grootaandeelhouder van Amazon.com, Jeff Bezos. Jeff is goed voor een vermogen van 76.74 miljard Euro. De nummer drie van de lijst is ook gelijk de eerste niet-Amerikaan. Deze positie wordt ingenomen door Amancio Ortega, De eigenaar van het kledingconcern Inditex, in Nederland bekend met de Zara-keten, is goed voor een vermogen van 72.7 miljard Euro. De vierde plaats op deze lijst wordt nu ingenomen door Warren Buffett. Deze Amerikaanse investeerder, die president en grootaandeelhouder is van het beleggingskantoor Berkshire Hathaway, is goed voor 67.4 miljard Euro. De grootste stijger in de top 10, die nu vijfde positie op deze ranglijst in neemt, is de president en medeoprichter van Facebook. Mark Zuckerberg zag zijn vermogen vandaag met 615 miljoen Euro groeien en heeft nu een vermogen van 59.1 miljard Euro.

Nederlanders:

In deze ranglijst met de 500 rijkste mensen ter wereld treffen we ‘slechts’ twee Nederlanders aan. Op de 72e plaats treffen we Charlene de Carvalho-Heineken aan. Charlene is de grootaandeelhouder van de Nederlandse brouwerij Heineken en is goed voor een vermogen van 12.8 miljard Euro. Het Heineken concern is in meer dan 70 landen actief en verkoopt ongeveer 250 verschillende drankmerken. In 2016 had het bedrijf een omzet van bijna 21 miljard Euro. De tweede Nederlander in deze lijst vinden we terug op positie 408 van deze ranglijst. Frits Goldschmeding, medeoprichter en grootaandeelhouder van de Randstad Holding is goed voor een vermogen van 4 miljard Euro. Randstad Holding, het tweede grootste personeels- en wervingbureaus ter wereld, was in 2016 goed voor een omzet van 20,7 miljard euro.

Onze buurlanden:

Namens onze zuiderburen vinden we de Belg Albert Frere terug op positie 461 van deze ranglijst. Albert is de trotse bezitter van 28 procent van de aandelen van de Pargesa Holding. Deze holding bezit weer aandelen in gerenommeerde bedrijven zoals de Franse oliegigant Total, het energiebedrijf Engie en het Franse Pernod Ricard. Onze oosterburen is met 42 miljardairs rijkelijk vertegenwoordigd in de Bloomberg ranglijst met miljardairs. Dieter Schwarz, de eigenaar van de Schwarz Group met meer dan 10.000 Lidl en Kaufmarkt warenhuizen, is goed voor 19.6 miljard Euro. Susanne Klatten, voor 21 procent eigenaar van de Bayerische Motoren Werke (BMW), is goed voor 18.8 miljard Euro. Georg Schaeffler, die samen met zijn moeder eigenaar is van de balpenfabrikant Schaeffler AG, is goed voor een vermogen van 17.8 miljard Euro. Zijn moeder is goed voor een kleine 4.4 miljard Euro.

Rusland en Azië:

Dat de Aziatische markten zeer hard groeien blijkt wel uit het aantal Aziatische miljardairs die hun plaatsje in de Bloomberg ranglijst hebben ingenomen. Zo vinden we 38 Chinezen en 20 ingezetenen uit Hong Kong die een aardig spaarcentje op de bank hebben staan. Japan, het Aziatische land dat lange tijd de motor voor de wereldeconomie was, heeft ‘slecht’ 6 vertegenwoordigers in deze ranglijst. India, een land waar ook zeer veel armoede heerst, heeft 23 miljardairs die tot de rijkste 500 mensen ter wereld behoren. De Russische Federatie, waar tot eind 1991 het communisme hoogtij vierde, is nu met 26 miljardairs in de lijst vertegenwoordigd.

Marjolein

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *