Fijnbesnaarde instrumenten: dit zijn de 10 duurste gitaren van de wereld Fijnbesnaarde instrumenten: dit zijn de 10 duurste gitaren van de wereld
Een van de meest iconische instrumenten in de muziekwereld is natuurlijk de gitaar. Als er een wereldberoemde gitarist mee heeft gespeeld, heeft dit vaak... Fijnbesnaarde instrumenten: dit zijn de 10 duurste gitaren van de wereld

Een van de meest iconische instrumenten in de muziekwereld is natuurlijk de gitaar. Als er een wereldberoemde gitarist mee heeft gespeeld, heeft dit vaak invloed op de waarde van het instrument. Dit zijn hier de meest extreme voorbeelden van.

10. Fender Broadcaster prototype, 350.000 euro

Deze gitaar is nooit door een wereldster bespeeld, maar is bijzonder omdat dit instrument het prototype is van de eerste elektrische gitaar ooit. Aangezien de meest iconische muziek uit de geschiedenis met de elektrische gitaar is gemaakt, is de waarde van dit in 1949 gemaakt prototype aardig omhoog gegaan.

9. Gold Leaf Stratocaster, 425.000 euro

Deze gitaar is eigendom van de Eric Clapton. In 1996 bestelde hij deze gitaar, die er van hem vooral mooi uit moest zien. Om dit te bereiken is deze ingelegd met 23-karaats goud.

8. Gibson SG 1964, 550.000 euro

Deze gitaar is eigendom van The Beatles. Zij hebben het instrument gebruikt tijdens de opnames van verschillende albums. Het schijnt dat vooral George Harrison en John Lennon er graag mee speelden.

7. Fender Composite Stratocaster, 600.000 euro

In 1980 kreeg Stevie Ray Vaughn deze gitaar van zijn vrouw. Vanwege dit gulle gebaar draagt het instrument nu de naam “Lenny”, de naam van de vrouw, als koosnaampje. Als versiering liet Stevie zijn initialen (SVR) op de gitaar zetten.

6. C.F. Martin & Co., 750.000 euro

Eric Clapton is ook eigenaar geweest van deze in 1939 gemaakte gitaar. Dit instrument heeft geen speciale eigenschappen, behalve dat hij door een wereldberoemde musicus is bespeeld. En dat levert 750.000 euro op bij een veiling.

5. Gibson ES0335 TDC, 825.000 euro

Voor deze in 1964 gemaakt gitaar geldt hetzelfde als voor de nummer 6. Eric Clapton was ooit eigenaar en liet de gitaar voor het goede doel veilen. De gelukkige winnaar bood zo’n 825.000 euro.

4. Stratocaster Hybrid (ook wel “Blackie” genaamd), 900.000 euro

Je raadt het al, ook deze gitaar is eigendom van Eric Clapton geweest. Deze gitaar heeft hij overigens wel behouden. Hij heeft “Blackie” zelf in elkaar gezet door van 3 verschillende gitaren de beste onderdelen met elkaar te combineren. De rest van de onderdelen, die overigens ook aardig aan de prijs waren, verkocht hij weer door.

3. Washburn 22 series Hawk, 1 miljoen euro

Deze gitaar werd in 1917 weggegeven door de enige echte Bob Marley. De nieuwe eigenaar heeft de gitaar van de reggaeartiest niet zelf gehouden, maar gedoneerd aan het goede doel. Wat je noemt een gulle gift.

2. 1968 Stratocaster, 2 miljoen euro

Deze gitaar is ooit gebruikt door de legendarische Jimi Hendrix. Aangezien hij op 27-jarige leeftijd overleed, is hij niet meer de eigenaar van dit instrument. Naar verluid heeft Paul Allen, de tweede man van Microsoft, de gitaar gekochte voor een kleine 2 miljoen euro. De vraag is of hij er ook daadwerkelijk mee overweg kan.

1. Fender Stratocaster, 2.5 miljoen

Ook bovenaan de lijst staat een Stratocaster. Naar alle waarschijnlijkheid is deze gitaar nooit door een wereldster gebruikt om muziek maakt. Wat de gitaar wel bijzonder maakt, is dat vele beroemde gitaristen hun handtekening op deze gitaar hebben achtergelaten, waarna de gitaar geveild werd. De opbrengt van 2,5 miljoen euro ging naar de slachtoffers van de tsunamiramp in 2005 in Azië.

Anne-Claire

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *